Tanınmış bir Madrid restoranında servis edilen yemekten sonra 100’den fazla kişi hastalandı. Yumurtalı ve patatesli yiyecekten sonra salmonella zehirlenmesinden şüphelenildi.
Ocak ayının sonunda günde 700 tortillaya kadar servis yapan Casa Dani, olanlardan ötürü özür dilerken bölgesel sıhhat yetkilileri tarafından yapılan soruşturma sonuçlanana kadar da kapılarını kapatacağını belirtti.
La Rioja Biyomedikal Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olan María del Toro, insanları restoranlarda yumurtalı yemekler yerken ve konutta bu tip yemekler yaparken dikkatli olmaları için uyardı.
Del Toro; “Hepimiz cıvık tortilla severiz lakin bu bir risktir ve bilhassa çocuklar, bağışıklığı baskılanmış beşerler, yaşlılar yahut gebe bayanlar tarafından yenecekse risk taşır” dedi. Del Toro, kümes hayvanları eserlerindeki salmonella riskine dikkat çekti.
İspanyol yetkililer de kısa bir mühlet evvel, taze yumurtaların en az 75 derece sıcaklıkta pişirilmesi gerektiğini kaide koşan 30 yıllık bir besin hijyeni yasasını güncelledi. Geçen aralık ayında yürürlüğe giren yeni kurallara nazaran yumurtaların en az 75 derece sıcaklıkta iki saniye yahut en az 63 drece sıcaklıkta 20 saniye pişirilmesi gerekiyor. Ayrıyeten, yaz aylarında zehirlenmelerin de daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.